25.10.10

Hachiko! Hachiko!



Baru selesai menonton Hachiko di GSC Pavillion. Best ok bes! 


 Hachi? Hachi? Oh, old thing! You're still waiting. That's right. If it's all right, could I wait with you for the next train? Yeah? Thanks. "

Quote di atas adalah bilamana isteri kepada Parker Wilson (Richard Gere) terserempak dengan Hachiko semasa dia melalui Stesen Keretapi yang dulunya digunakan suaminy dulu . Setelah lebih sepuluh tahun Parker meninggal dunia namun Hachiko tetap setia menanti Parker . 


Perkara utama yang aku salute kepada pengarahnya,Lasse Hallstrom ialah beliau Berjaya melatih watak Hachiko. Bukan senang nak melatih binatang. walaupun anjing adalah binatang yang senang mendengar kata tapi untuk berlakon aku tak percaya benda tu adalah mudah. 

Perkara kedua , Aku percaya filem ini tak difilemkan pakai Panavision tapi jalan ceritanya tetap sangat-sangat berkesan. For me this is one of the heartmelting movie. Kalau tak, takdelah ada yang menangis-nangis ye dak?

Ok. Minggu ni adalah minggu Hachiko untuk aku. Sekarang nak cari Hachiko versi Jepun. nampak gaya trailer macam best juga. 









4 ulasan:

  1. kau pon menangis bukan?

    BalasPadam
  2. yes!! dan saya akan menangis lagi dan lagi sekiranya filem ini ditonton lagi dan lagi dan lagi..


    Btw, Currently tengah tgk Hachiko versi Japan. bes jugak!! :)

    BalasPadam
  3. eh baru kuar kat malaysia ke?

    I dapat movie ni dari kawan tahun lepas. Memang sedih gila. I cried dari part owner dia mati sampai habis. Kering air mata.

    5 stars for this movie :)

    BalasPadam
  4. yup! Hachiko sekarang tgh bersiaran di Pavilion dan Mid Valey. :)

    BalasPadam

jangan lukis-lukis. tulis je