14.7.09

Hariry berkata tentang Di Atas Normal..

Thanks Hariry for the komen..Aku pun tak tau nape komen box aku xle guna..




walaupun tak habis, tapi idea yang diletak, aku terus teringat filem 'Colour of Paradise' Majid Majidee - yang lebih konfliknya antara anak yang buta mata dengan bapak yang buta hati.

nasihat bapak pada awal babak kepada Sara menunjukkan Sarah seorang yang rebel. sebelum tu, kita dilihatkan Sara mendengar radio. Datang lewat ke kelas juga tanda2 rebel - berlari sambil lagu negaraku dinyanyikan. Kemudian, cikgu nyanyi lagu negaraku, tapi semua anak murid senyap, hanya bahasa isyarat. Hmmm, mung memang jahat la Benun... hahahaha

Cikgu suruh lukis objek kegemaran, tapi Sara lukis radio - adalah mustahil bagi seorang pekak.

Di bus stop, Sara dengar berita di radio. Hahahahaha ini confirm kan mung memang jahat Benun. Masuk ISA la mung... Sara balik rumah, bukak TV pulak kan...

imej dan cerita yang mung letak ni membuatkan aku tafsir bahawa media yang disediakan kerajaan seperti radio dan tv sudah tidak lagi berguna. ini kuat digambarkan pada imej si pekak mendengar radio samalah dengannya peribahasa mencurah air di daun keladi. sekaligus, ianya menjadi harapan kepada generasi baru agar media kerajaan ini lebih telus.

hehehehe

part camera work yang macam Rashid Sibir tu, dan lagu yang jelas lagu cerekarama, boleh lah dimaafkan...

2 bungkus Choki2 Mydin untuk filem ini.

:D

5 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. nurfarhana.mnor18 Julai 2009 10:38 PG

    How Sarah looking at some things to me was very subjective. Sarah in this story doing two certain things that possibly normal people would a bit surprised whenever kid like her, unable to hear, love listening to radio and watching tv. These acts affirming what my sifu, Nizam Hj. Bahari said, start to look by heart rather than eyes itself. Sarah seems adopting normal people activities into her own life. This shows that her father had made her believed that she was no different to others. Believe concerns heart.

    Hopes also concern heart. Sarah did put herself in a vision to be lawyer or doctor in future. She truly believes that she able to be like others though only by seeing not hearing. That was the learning she got from her father actually. Thumbs up to her father for the great learning process he gave.

    Bus stop scene: I can’t even think that the thing will be taken out from the bag was a radio. Coz, it was too heavy to carry a radio in a school bag actually..hehe…benun benun… But fortunately, it shows that the girl don’t even give a damn on other’s bloody business. What she’s doing is what she believes. So she might look at something in future as her own. She believes that she can rule everything better than others. She owns her own world, govern her own society and make other see what people like her see ;) Yep, she has the strong heart and will stand for her own rights. She will be a good leader sooner or later.

    The best part of all, we knew that she hears nothing trough the radio but she seems like know everything bout world. Is the radio talking to her? “Politik diam” ke “Politik senyap”? Skali lagi… benun benun… bijork!!

    Mmmhhh what else…shots look ok. Nak comment lebey, I’m not good at it ;) Tp editing look like a rushing job. Leh guna effect yg mantap lagi. Pastu lama sustain di akhir cerita… Kekurangan footage eh? hehe… Conti fade in gmbr mcm bole buat better. Takde music background lagi best kot, dgr kecoh2 situasi sebenar kat blakang lagi natural. Mcm melo plak letak lagu. hehe…Good job, cik bainun! Well done! Intipati ada, I like the idea that u seed. Harap tumbuh mekar di lain masa. Don’t give up giving something to rakyat ;)

    Nahh amik trophy ni… this trophy made out of kopok lekor…haha…sedap.bole makan sket2, lama2 abes la... aisyiteru

    BalasPadam
  4. aisyiteru : terima kasih cik aisyiteru di atas komen yang pnjg lebar..Terharu saya ...hehehe

    (Mmg sbnarnye terlalu rushing mase bwat short film ni plus Pc mse tu mcm acah2 mak enon je..hahaha)

    BalasPadam
  5. nurfarhana.mnor20 Julai 2009 12:53 PG

    sesungguhnya tiada yg benar selain yg benar...haha...dok kena ngena ni...a'ah,leh teka keja rushing gane...sy dah agak biasa ngan situasi gitu.semua dateline!dateline!dateline!pening dibuatnya.hehe...tp next tym do better.any help,juz inform.upah jgn lupa(hulur tgn bwh meja) huhu...thanx cik bainun tlg upload komentar sy lagi skali.nyusahkan cik bainun je ;)

    BalasPadam

jangan lukis-lukis. tulis je